Dzień ciast

2023-11-30

Z okazji Dnia Ciast uczniowie klas cukierniczych pod nadzorem Anny Różańskiej przygotowali wystawę na, której zaprezentowali wyroby cukiernicze, oparte na nowoczesnym cukiernictwie.

Magdalenki-francuskie ciasteczka w kształcie muszelek Magdalenki czyli francuskie ciasteczka w kształcie muszelek

Z podanych proporcji przygotujesz około 30 małych ciasteczek

 

Cytrynowo - migdałowe magdalenki – przepis

Składniki:

50 g masła

2 średnie jajka

 55 g drobnego cukru

27 g mąki migdałowej

 55 g mąki pszennej tortowej

skórka otarta z jednej cytryny

Kakaowo - migdałowe magdalenki - przepis:

Składniki:

50 g masła

2 średnie jajka

55 g drobnego cukru

 27 g mąki migdałowej

 40 g mąki pszennej tortowej

15 g kakao

Sposób przygotowania kakaowych i cytrynowych magdalenek jest taki sam. Suche składniki dodajemy do ubitych jajek z cukrem. Na końcu dodajemy roztopione masło.

  1. Masło rozpuść w rondelku, potem zwiększ płomień i poczekaj aż się zbrązowi - nie pozwól mu się przypalić.
  2. Natychmiast zdejmij ognia i pozostaw na 5 minut. Po tym czasie przelej masło do miseczki  zostawiając w rondelku zanieczyszczenia.
  3. Ostudź masło do temperatury pokojowej. W misce wymieszaj przesianą mąkę pszenną, mąkę migdałową i skórkę z cytryny. Odstaw na
  4. Ubij całe jajka z cukrem aż masa będzie jasna i puszysta. Zajmie to około 5 minut.
  5. Do ubitych jajek stopniowo dodawaj sypkie składniki. Wymieszaj silikonową szpatułką do połączenia.
  6. Powoli wlej ostudzone masło i bardzo delikatnie wymieszaj. Przykryj i odstaw masę do lodówki by odpoczywała przez 2 godziny.
  7. Nałóż ciasto do form na magdalenki (formy ustaw wcześniej na dużej płaskiej blaszce). Jeżeli korzystasz z metalowej formy lekko natłuść i wysyp mąką otwory, jeżeli masz formę silikonową nie musisz tego robić.
  8. Magdalenki wstaw do piekarnika nagrzanegdo190°C i piecz przez 8-9 minut aż wierzch ciasteczek zarumieni się i będzie uginał się pod dotykiem.
  9. Wyjmij z piekarnika, pozostaw w formie przez kilka minut. Następnie wyjmij z formy i wystudź na kratce. Magdalenki bez problemu wychodzą z silikonowej formy - wystarczy delikatnie odgiąć formę a ciasteczka same wyskakują.

 

Dekorowanie magdalenek czekoladą Składniki:

 

130 g czekolady

 

Do cytrynowych magdalenek użyłam czekolady ruby, natomiast to kakaowych czekolady deserowej.

PRZYGOTUJ FORMĘ

Zanim zatemperujesz czekoladę dobrze umyj i wysusz formę. Umytą formę najlepiej włożyć do rozgrzanego piekarnika is kilka minut aż wszystkie krople wody wyparują - dzięki temu forma szybko wysychanie pozostają na niej zacieki. Pamiętaj żeby wystudzić formę zanim wlejesz do niej czekoladę.

 

 

  1. Zatemperuj czekoladę podgrzewając ją stopniowo w mikrofalówce - dokładny opis tej techniki znajdziesz we wpisie

Łatwe temperowanie czekolady. Jak zrobić mini tabliczki czekolady?

  1. Wypełnij otwory niewielką ilością czekolady (około 1 łyżeczka) tak jak na zdjęciu poniżej nie musisz rozprowadzać czekolady po całej powierzchni. Możesz użyć łyżeczki, jednak o wiele łatwiej, szybciej i precyzyjniej będzie jeżeli przelejesz najpierw czekoladę do rękawa cukierniczego.
  2. Następnie do otworów wypełnionych czekoladą włóż magdalenki i delikatnie dociśnij aż zobaczysz po bokach czekoladę. Pozostaw magdalenki w formie na kilka godzin aż czekolada całkowicie stwardnieje.
  3. Po tym czasie odegnij delikatnie formę a ciasteczka bez problemu wyskoczą.

 

 

 

Sernik z białą czekoladą i solonym karmelem

Składniki na spód:

250 g ciastek zbożowych, pełnoziarnistych lub owsianych

80 g masła, roztopionego

Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i jej boki do 3/4 ich wysokości. Schłodzić w lodówce przez as przygotowania masy serowej.

Składniki na masę serową:

700 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie

125 ml śmietany kremówki 36%

5 dużych jajek 3

/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

1 łyżeczka pasty z wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

 225 g białej czekolady, posiekanej lub białych chocolate chips

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali, lekko przestudzić.

 

W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w kąpieli wodnej* w temperaturze 160°C przez około 80 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Sos karmelowy:

1/2 szklanki cukru

2 łyżki wody

4 łyżki śmietany kremówki 30% lub 36%

 1 łyżka masła

duża szczypta soli

Ponadto:

 solone orzeszki ziemne, do dekoracji

 

Do małego garnuszka wsypać cukier, dodać wodę. Zagotować, zmniejszyć na średnią moc palnika, gotować do momentu aż cukier się całkowicie rozpuści. Gotować dalej, około 5 minut, nie mieszając (można tylko mieszać trzymając za uchwyt garnuszka i lekko nim poruszać) aż syrop zacznie zmieniać kolor na lekko złoty, finalnie na bursztynowo złoty.

Ściągnąć z palnika ostrożnie wlać kremówkę (masa zacznie się mocno pienić). Dodać masło sól. Wymieszać do połączenia. Odstawić do lekkiego przestudzenia (sos zgęstnieje, ale powinien pozostać płynny).

Sosem polać schłodzony sernik. Sernik z białą czekoladą i solonym karmelem podawać udekorowany solonymi orzeszkami.

 

* Sernik pieczemy w kąpieli wodnej: kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową. Sernik pieczony jest z parą wodną a więc w bardzo wysokiej wilgotności. Dzięki parze wodnej sernik piecze się w jednakowym stopniu w każdym miejscu, nawet na środku, nie pęka po upieczeniu i zachowuje idealną kremową konsystencję

 

 

 

 

 

Tarta cytrynowa z curdem cytrynowym i włoską bezą

Ciasto kruche

225g Masła 82% Debic
140g Cukru
45g Maki migdałowej Lubecca
2g Soli
2g Ekstraktu waniliowego
87g Jaj
375g Mąki T55

Połączyć masło, cukier i mąkę migdałową, sól oraz ekstrakt waniliowy w misie miksera Dodać jajka i mąkę, masę wstawić do lodówki na 4 godziny

 

Polewa z żółtek
150g Żółtek
40g Mleka 3,2%
40g Cukru pudru

Piekarnik rozgrzać do 180°C Wypiekać tartaletki przez 10 minut Połączyć żółtka, mleko oraz cukier puder. Mieszanką posmarować środek tartaletek za pomocą pędzelka lub kompresora Pozostawić na 2 minut w piekarniku

 

Curd cytrynowy

200g Jaj
240g Cukru
160g Sok z cytryny
3szt Zestu cytryny
300g Masło 82% Debic

Jajka, cukier, sok z cytryny oraz zest cytryny zagotować do temperatury 82°C Dodać masło, wymieszać

Włoska beza
 250g Cukru
85g Wody
125g Białka
50g Cukru

W małym rondelku doprowadzić do wrzenia cukier (250g) z wodą do 118°C Białka z cukrem (50g) ubić na dość sztywną pianę Do ciągle ubijanych białek równym strumieniem wlewamy gorący syrop

 

                                              

 

 

 

 

 

 

                                            Biała kopuła, czyli wspaniały torcik z białą truflą
Biały biszkopt:
 4 jaja
 60 g cukru
80 g mąki
ziarenka z 1 laski wanilii
30 g masła, stopione

 

Trufla biała:

 230 ml śmietany kremówki 30-36%
 164 g czekolady białej, połamane
 250 g mascarpone

Dodatkowo:

kilka łyżek dżemu malinowego (najlepiej domowej roboty)
140 g białej czekolady

Sposób przygotowania:

Czekoladowę skorupki:
1. Rozpuść 140g czekolady w kąpieli wodnej. Najlepiej jest ją temperować, jednak jeśli tego wcześniej nie robiłaś/eś i nie posiadasz termometru cukierniczego, możesz ten etap pominąć.
2. Czekoladę rozłóż równomiernie pomiędzy 5kopul foremki i dokładnie rozprowadź ja po same brzegi.
3. Odłóż foremkę do zamrażarki.
1. W misce połącz mąkę i ziarenka wanilii. W drugiej albo metalowej misce. misce połącz jajka i cukier, najlepiej w szklanej
2. Miskę z jajkami ułóż nad garnek z lekko gotującą się wodą i tak w kąpieli wodnej, delikatnie mieszaj, aż cukier się rozpuści a masa nabierze jasno żółtego koloru oraz powiększy swoją objętość. Odłóż miskę na bok. Kąpiel wodna - do większego garnka wlewamy wodę i pozwalamy jej się zagotować. Następnie zmniejszamy ogień i pozwalamy, aby woda lekko bulgotała. Teraz na rant garnka kładziemy miseczkę lub mniejszy garnek tak, aby mniejsze naczynie nie stykało się z wodą. Do miseczki wkładamy pokruszoną czekoladę i czekamy, aż ta się rozpuści, mieszając co jakiś czas. 3.Dodaj suche składniki do masy jajecznej i delikatnie zamieszaj.
4. Dodaj masło i delikatnie wymieszaj, jednak nie za długo.
 5. Wylej masę na przygotowaną wcześniej blaszkę (22x28cm), wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozłóż masę tak, aby miała 5mm grubości. Najlepiej jest zaznaczyć kreskę na papierze do pieczenia. Na koniec lekko postukaj blaszką o blat, aby dokładnie wyrównać poziom masy.
6. Piecz w temperaturze 180°C, około 8-10minut, aż ciasto będzie suche w środku.
7. Wyjmij z piekarnika i ułóż blaszkę na kratce. Jak przestygnie, wyjmij delikatnie ciasto z blaszki i połóż już samo na kratkę do całkowitego wystudzenia. Trufla biala:
1. Zagotuj w rondelku o grubym dnie śmietankę, ciągle mieszając, aby nie przywarła do naczynia. Lekko przestudź.
2. Dodaj czekoladę i mieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia się.
3. Zdejmij rondelek z kuchenki i odstaw, aż masa całkowicie ostygnie.
4. Dodaj mascarpone, łyżka po łyżce i dokładnie wymiesza, aby otrzymać gładką masę.

Torcik:
1. Używając wykrawarki do ciastek wytnij 5kółek o średnicy spodu foremki (u mnie 8cm).
2. Posmaruj jedną stronę dżemem malinowym, nie oszczędzaj go
3. Wyjmij foremkę z zamrażalnika i do każdej kopuły wylej masę serową, zostawiając rant o grubości naszego biszkoptu.
4. Na wierz włóż biszkopty i lekko dociśnij.
5. Torciki włóż za zamrażarki na co najmniej pół dnia, a najlepiej na cały dzień bądź noc.
6. Wyjmij z zamrażalnika około 15minut do 20 przed podaniem. Smacznego!

 

 

 

« powrót