Etap okręgowy XXIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu
2024-12-16
W dniach 6 i 9 grudnia 2024r. uczniowie naszej szkoły wzięli udział w eliminacjach okręgowych XXIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu. Tematyką wiodącą tegorocznej olimpiady jest: "Żywność wspierająca odporność."
Odporność organizmu to mechanizm obronny, którego zadaniem jest ochrona przed różnego rodzaju patogenami. Silny układ odpornościowy jest potrzebny nie tylko do pokonania infekcji, ale również do usuwania komórek nowotworowych. Mamy nadzieję, że udział w olimpiadowych zmaganiach, był nie tylko okazją do rywalizacji, ale także poszerzył wiedzę uczestników olimpiady w zakresie czynników sprzyjających zwiększeniu odporności organizmu.
Naszą szkołę reprezentowali uczniowie z klas Technikum: Oliwia Szymaniuk (4TO- Technik przemysłu mody ) i Kacper Kapica (5TG- Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych). Eliminacje okręgowe składały się z testu i zadania praktycznego. Test odbył się on- line w ZSZiO w Biłgoraju, składał się z zadań z tematyki wiodącej oraz gastronomii, kelnerstwa, żywności i żywienia. Zadanie praktyczne uczniowie rozwiązywali w siedzibie okręgu – Lublinie. Polegało ono na wykonaniu projektu z zakresu planowania, organizacji i oceny żywienia.
Trzymamy kciuki za naszych uczniów i życzymy powodzenia!
Za przygotowanie młodzieży oraz przebieg olimpiady odpowiadają: Anna Drozdowska i Agata Smagacz-Rak